fbpx
WARSZAWA, UL. CZARNIECKIEGO 63A / Tel: +48 22 468 83 76

Kakhuri Gvinis Marani

66220802_2353587454685028_3460338404586160128_o

Uprawy winorośli i tworzenie wina w rodzinie Kevkhishvili ma wielopokoleniową tradycję, było to jednak od około 3000 do maksymalnie 5000 butelek rocznie. Po 1991 roku założyciel winnicy Georgi Kevkishvili rozpoczął odkupowanie rodzinnych winnic zagarniętych przez sowietów w 1920 roku.

W 2005 roku w Gurjaani w centrum Kakheti od podstaw wybudowano winnicę. Dzisiaj Georgi Kevkishvili i jego syn Nugzar uprawiają 500 hektarów własnych winnic. Dziś jest to potężna winnica z najnowocześniejszymi liniami technologicznymi, kadziami chłodzonymi glikolem. Nie zmieniło się tylko jedno – mimo, że produkują miliony butelek wina, najważniejsza jest miłość i pasja zaszczepiona przez pokolenia. Produkowane wina muszą mieć niepowtarzalną jakość i charakter dzięki czemu wina zdobywają wiele medali w międzynarodowych konkursach.

Najlepszym przykładem szacunku i pasji jest ta oto historia:
W związku ze słabą jakością winogron w 2016 roku rodzina Kevkhishvili podjęła decyzję, aby całość winogron ze zbioru przeznaczyć na odsprzedaż lub przerobić na alkohol winogronowy.
Nie powstało ani jedno wino z regionu Kakheti w roczniku 2016 ponieważ uznano, iż nie będzie godne winnicy. Podjęto decyzję będącą w sposób oczywisty niezwykle kosztowną.

Rodzina obecnie produkuje kilka rodzajów win czerwonych i białych, również wina produkowane tradycyjną kachetyjską metodą w Qvevri. Oto noty degustacyjne kilku wybranych win od rodziny Kevkishvili.

 

Kakhuri Gvinis Marani Saperavi

Produkowane z wyselekcjonowanych winogron Saperavi zebranych w różnych winnicach położonych w dzielnicy Gurdżaani i Telavi. Ma głęboki rubinowy kolor z dominującym aromatem dojrzałych ciemnych owoców. Intensywny aromat czarnej porzeczki, morwy, owoców granatu. W smaku wino jest pełne, owocowe, z bardzo dobrze ułożonymi taninami.

Kakhuri Gvinis Marani Mukuzani

Produkowane z wyselekcjonowanych winogron Saperavi uprawianych w mikro strefie Mukuzani w Kachetii. Długa maceracja sprawia, że kolor jest bardzo bogaty, rubinowy, a wino w kieliszku wydaje się być gęste. Wino dojrzewa przez 6 miesięcy w dębowych beczkach, i to również widać w tym głębokim kolorze. To Mukuzani ma kolor ciemno-rubinowy, aksamitny, wyraźny smak z aromatem dzikich jagód, owoców granatu, konfitury różanej, hibuskusu i liści laurowych. Idealny towarzysz dań z mięsem, dziczyzny, wołowiny.

Kakhuri Gvinis Pirosmani

Produkowane z wyselekcjonowanych winogron Saperavi  uprawianych w Kachetii w mikro regionie Akhasheni. Ma ciemny rubinowy kolor , silnie rozwinięty bukiet dzikich owoców leśnych, silną zdolność ekstrakcyjną oraz harmonijny przyjemny smak. Świetnie smakuje z serami i deserami.

Wina dostępne tu link 

0 Comments

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*