fbpx
WARSZAWA, UL. CZARNIECKIEGO 63A / Tel: +48 22 468 83 76

Wino i pączki

Wino-na-Tłusty-Czwartek

Jest taki dzień w roku, kiedy możemy zapomnieć o dietach, o katowaniu się zieleniną, warzywami i inną zdrową żywnością. Jest to najbardziej tłusty czwartek w roku, czyli Tłusty Czwartek. Mawiają, że to święto sięga jeszcze czasów rzymskich, kiedy to Rzymianie żegnali zimę i witali wiosnę, zajadając się tłustym mięsem i popijając to wszystko alkoholem.  Wszystko mięsne potrawy Rzymianie przegryzali pączkami, nadziewanymi słoniną.

 

Dzisiaj oczywiście tradycja się nieco zmieniła, i słone pączki zamieniliśmy na słodkie pyszniutkie, pulchne pączki z nadzieniem różanym, waniliowym, adwokatem i innymi. A jeśli mamy tyle słodyczy, to oczywiście postaramy się pomóc wam w doborze wina do tych słodkości.

 

Najbardziej tradycyjne pączki a nadzieniem różanym świetnie jest popić bardzo zaokrąglonym rumuńskim Tamaioasa Romaneasca. Wino to bardzo intensywnie pachnie płatkami róży, konfiturą z malin, ale przy tym ma bardzo zrównoważony cukier (jest półwytrawne), co sprawi, że nie zasłodzicie się na śmierć.  Natomiast jeśli chcecie podkreślić słodycz, wybierzecie koniecznie rumuńskie wino Muscat Ottonel, który pachnie nutami miodu spadziowego, z lekkim aromatem kwiatów migdałowych. Również bardzo trafnym połączeniem będzie biały Pinot Noir Cricova (Mołdawia), który ma delikatne nuty wanilii i czekolady.

Pączki z nadzieniem czekoladowym idealnie połączą się z winem czerwonym. Najlepszym połączeniem będzie Marani Kindzmarauli 2012  (Gruzja), wino ma owocową gładką nutę i naprawdę odświeżającą, przyjemną kwasowość. W tle nuty lekko pieprzne, korzenne. Wino jest delikatne i wyważone. Pokazuje ciekawą, bardziej zwiewną, stronę Saperavi i idealnie się połączy ze smakiem czekolady. Drugim bardzo ciekawym połączeniem będzie półsłodkie Cabernet-Sauvignon Cricova – w którym dominują nuty wiśni, owoców leśnych, wino jest świeże i idealnie wyważone.

Ostatnim klasycznym wyborem są oczywiście pączki z nadzieniem waniliowym. Bardzo delikatne, aksamitne w strukturze i smaku. Trafnym połączeniem będzie gruziński Satrapezo Ice Wine wino  o delikatnym aromacie ananasa, brzoskwini, nektarynek i skórki pomarańczy. Niezwykły sok dla Icewine otrzymuje się z winogron pozostawionych na krzakach do zimy, aż temperatura osiągnie -8°C lub mniej. Przy takiej temperaturze słodki, gęsty sok w owocach oddziela się od wody, koncentruje cukier, aromatyczne związki i kwasy – pozostałe składniki zostają oddzielone w kryształach lodu. Fermentacji poddana zostaje jedynie najlepsza, drogocenna, bogata esencja szlachetnego soku.
Również do wanilii wybierzcie klasyczne półsłodkie Chardonnay,  o posmakach słodkiego masła, kremów maślanych, z delikatnym aromatem kwiatów. Czego więcej chcieć od życia?

 

0 Comments

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*