WARSZAWA, UL. CZARNIECKIEGO 63A / Tel: +48 725 741 162

Wina Gevelli – polsko-gruzińska przyjaźń

winnice gevelli

W naszej winiarni pojawiły się nowe wina gruzińskie od polsko-gruzińskiego producenta Gevelli. Proponujemy wam krótki przegląd ich win.

Winnica Gevelli Wine & Vineyards jest położona w niezwykle malowniczej dolinie Alazani, w apelacji Tsinandali. Składa się z 60 hektarów urzekająco pięknych terenów, idealnych do kultywowania gruzińskiej tradycji winiarskiej. Bardzo unikatowy terroir jest odpowiedzialny za narodziny jednych z najwspanialszych gron Vitis Vinifera, jakie kiedykolwiek widział Świat. Dolina rzeki Alazani to magiczne miejsce, które uważane jest za kolebkę światowego winiarstwa. Najstarsze, znalezione w wykopaliskach ślady upraw i przetworzonych winogron, sięgają 6000 lat p.n.e.

gevelli wino

Ziemia na której stoją uprawy Gevelli nosi nazwę Lionidzis Zvari – w tłum. „Winorośl Lionidzisa”, która pochodzi od jej dawnego XVIII wiecznego właściciela Solomona Lionidze, świetnego dyplomaty i kanclerza Króla Gruzji Erekle II. Winogrona kultywowane na winnicach Gevelli są uznawane za najbardziej wyjątkowe z całego mikroregionu Tsinandali i słyną z najwyższej jakości i niepowtarzalnego bukietu, który uwalniają podczas leżakowania.

LZ_Akhasheni

Gevelli Rkatsiteli – białe wytrawne wino 
Białe wytrawne, miękkie i łagodne wino o pięknym jasno słomkowym kolorze. Lekko owocowy bukiet, dający aromaty zielonego jabłka i brzoskwini. Łagodny, harmonijny smak z charakterystyczną dla tego szczepu delikatną kwasowością.  Będzie świetnie pasowało do szparagów, owoców morza lub ryb.

Gevelli Kakhuri Qvevri – pomarańczowe wytrawne wino 
Wino bursztynowe, fermentowane i leżakowane w glinianych amforach zgodnie ze starożytną gruzińską metodą – Qvevri (czyt. Kwewri), której początki sięgają 6000 lat p.n.e. W 2013 roku metoda ta została uznana przez UNESCO za część Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Gruzji. Powstaje z wyselekcjonowanych winogron ze szczepu Mtsvane Kakhuri, pochodzących z regionu Kachetii, które po naturalnej fermentacji (bez dodatków enzymowych/drożdży) w towarzystwie całych kiści gronowych (pestki, łodygi i skórki) leżakuje minimum 6 miesięcy. Wino Kakhuri Qvevri jest nad wyraz bogate w garbniki, co zapewnia mu długą żywotność i doskonałość smaku bez jakichkolwiek dodatków chemicznych. Jest to symbol powrotu do najbardziej naturalnych metod wytwarzania wina.Wino ukazuje złożone aromaty owocowe m.in. dojrzałej gruszki, suszonych owoców oraz kwiatów polnych, podkreślających jego dojrzałość i powagę. W smaku pełne i zrównoważone z długą, wyjątkową końcówką.

qvevri

Napereuli – czerwone wytrawne wino 

Szlachetne wytrawne czerwone wino, wytwarzane z ręcznie zbieranych i wyselekcjonowanych winogron ze szczepu Saperavi, pochodzących z apelacji Napareuli AOC, położonej 400-500m npm na południowych stokach Kaukazu. Wyróżnia je głęboki czerwono-rubinowy kolor oraz owocowy aromat z wyraźnymi akcentami jeżyn i truskawek. W smaku orzeźwiające z dominującymi nutami czerwonych owoców leśnych oraz miękkimi taninami i długą końcówką.

 

0 Comments

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*