WARSZAWA, UL. CZARNIECKIEGO 63A / Tel: +48 725 741 162

Gruzja nieznana

pirosmani

Gruzja Nieznana. Na początku września w naszym winnym zakątku na Żoliborzu odbyła się degustacja gruzińskich win  od małych producentów. Można by powiedzieć, że wszystkie wina zostały wykonane przez małe rodzinne przedsiębiorstwa, które od lat produkują i kultywują tradycyjne gruzińskie winiarstwo.

Gruzja słynie na całym świecie ze swoich tradycji winiarskich. Tradycyjna gruzińska metoda naturalnej fermentacji win w kwewri (qvevri) powstała jeszcze w 6000 roku p.n.e. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Oświaty, Nauki i Kultury wpisała ten zacny zwyczaj na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości. Gruzja, to niewątpliwie kolebka światowego winiarstwa. Gliniane amfory służyły tam do wyrobu wina od zarania jego dziejów.

Naczynia, będące prototypem kwewri archeolodzy  znajdowali nawet w neolitycznych osadach na południu Gruzji. Dzbany wyrabiane na południowym Kaukazie w III–IV wieku n.e. niewiele różniły się kształtem od używanych współcześnie i – jak się przypuszcza – również były zakopywane w ziemi. Metoda produkcji wina, do dziś rozpowszechniona w wielu regionach Gruzji, jest więc kontynuowana od co najmniej osiemnastu wieków, będąc tym samym najstarszą wciąż stosowaną technologią winiarską na naszym globie.

 

Do wyrobu wina używa się kwewri różnej wielkości, od 400 do 3,5 tysiąca litrów, przy czym obecnie najbardziej popularne są te o pojemności 1–2 tys. litrów. Amfory lepi się ręcznie, bez koła garncarskiego i po przesuszeniu wypala w specjalnych piecach ceramicznych. Jest to zajęcie bardzo pracochłonne, wymagające zarówno dokładności i cierpliwości, jak i sporego wysiłku fizycznego i dziś zaledwie kilku garncarzy w całej Gruzji kontynuuje taką produkcję.

Degustacja win gruzińskich

Gevelli Kakhuri Amber 2015

Wino powstało ze szczepów Rkatsiteli i Mtsvane. Wino ma delikatny słomkowy kolor, ponieważ do jego produkcji użyto mniej skórek i szypułek winogronowych. W aromacie wyczuwalne skórki pomarańczy, suszona pigwa. W smaku wyczuwalne są suszone morele, zielona herbata i brzoskwinie. Wino jest wykonane tradycyjną metodą gruzińską – fermentacja i maceracja w kwewri.

Gevelli Qvevri wine Kakhuri Amber

Kindzmarauli Marani Kakhetian Royal 2013

Bursztynowe gruzińskie wino ze szczepów Rkatsiteli, Mstvane i Khikhvi z mikroregionu Kvareli na południu Gruzji .Wino jest bardzo treściwe, intensywne taniny idą w parze z bardzo zaznaczonymi nutami konfitury z suszonych moreli, orzechami włoskimi, migdałami. W nosie bardzo intensywnie rozpływa się biały pieprz z nutą czekolady.

Kindzmarauli Marani Kakhetian Royal 2013

 

Gotsa Tsitska 2014

Rodzina Gotsadze od pokoleń produkuje swoje wina tylko metodą tradycyjną, czyli wina fermentowane w kwewri w Dolinie Asureti. Wino w smaku jest bardzo złożone, zrobione bardzo delikatną kreską.  Suszona śliwka mirabelka, do tego odrobina piołunu  i nuty dymu z ogniska, unoszącego się o zmierzchu nad wioską. Niezapomniane przeżycie.

Gotsa Tsitska 2014

 

Schuchmann Mukuzani 2014

Czerwone wytrawne wino gruzińskie ze szczepu Saperavi. Ładnie soczyste wino z bukietem owocu granatu i kwiatów; gęste, ale nieprzesadzone. Niezbyt ziemiste, choć jest wyczuwalny pazur. Taniny są gładkie, dobra długość, wszystko na swoim miejscu, wręcz niemiecka precyzja!

Nika Bakhia Amor Saperavi 2014

Wino o mocnych orzechowych nutach. Bardzo soczyste i  bardzo porzeczkowe  Saperavi. W nosie bardzo dużo ziół, co sprawia, że wino wydaje się być intensywną przyprawą do dobrze zrobionej dziczyzny lub wołowiny. Wino o mocnych intensywnych taninach, co sprawia, że wino jest bardzo długie  ze sporą energią. Brawo Nika Bakhia!

Marani Kondoli Saperavi 2014

Bardzo skoncentrowane, ale nie płaskie – pieprzne, zadziorne. Nuty kakaowe i śliwkowe Saperavi przemienione w poważną orkiestrową muzykę. Tutaj świeżo parzone ziarna kawy przeplatają się z oleistością śliwki i owoców leśnych  . Wielowymiarowe, z dużym potencjałem, ale można je ugryźć już dzisiaj. Świetne!

 

 

 

0 Comments

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*